bez cukru
bez glutenu
bez laktozy
Forma: średnia prostokątna blaszka 25cm x 36cm
Składniki:
5 jaj białka i żółtka osobno IG 0
5 łyżek erytrolu IG 0
5 dużych łyżek mąki kokosowej IG 35 ład GL 9
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie
Polewa:
5 łyżek gorzkiego kakao IG 23 ład GL 1,4
pół kostki bezlaktozowego masła IG 0
pół kubeczka bezlaktozowej śmietanki 30% IG 33
wiórki kokosowe IG 45
2 łyżki erytrolu IG 0
Przygotowanie:
Białka zmiksować ze szczyptą soli, dodać erytrol miksując, wlać żółtka pojedynczo, krótko miksować. Dodać mąkę kokosową i opcjonalnie proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Nie miksować. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, wyrównać. Piec 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Wyjąć ciasto, ostudzić. Kroić małe prostokąty wg uznania.
Przygotowanie polewy:
Kakao zagotować z rozpuszczonym masłem i erytrolem, mieszać. Na koniec dodać smietankę. Przelać do miseczki.
Moczyć pokrojone ciasteczka w polewie, obtaczać w wiórkach, odstawić do zastygnięcia.
Comments