top of page
Zdjęcie autoraIzabela Franaszek-Szpak

Kokosanki

Zaktualizowano: 17 cze 2023


bez cukru

bez glutenu

bez laktozy

Forma: średnia prostokątna blaszka 25cm x 36cm

Składniki:

5 jaj białka i żółtka osobno IG 0

5 łyżek erytrolu IG 0

5 dużych łyżek mąki kokosowej IG 35 ład GL 9

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie

Polewa:

5 łyżek gorzkiego kakao IG 23 ład GL 1,4

pół kostki bezlaktozowego masła IG 0

pół kubeczka bezlaktozowej śmietanki 30% IG 33

wiórki kokosowe IG 45

2 łyżki erytrolu IG 0

Przygotowanie:

Białka zmiksować ze szczyptą soli, dodać erytrol miksując, wlać żółtka pojedynczo, krótko miksować. Dodać mąkę kokosową i opcjonalnie proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Nie miksować. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, wyrównać. Piec 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Wyjąć ciasto, ostudzić. Kroić małe prostokąty wg uznania.

Przygotowanie polewy:

Kakao zagotować z rozpuszczonym masłem i erytrolem, mieszać. Na koniec dodać smietankę. Przelać do miseczki.

Moczyć pokrojone ciasteczka w polewie, obtaczać w wiórkach, odstawić do zastygnięcia.

30 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Makowiec

Comments


bottom of page